Friday, December 24, 2010

MY Last Debate Diraja2010 as Junior~=)

Debat Diraja2010 telah pun melabuhkan tirai....
Sebagai tuan rumah Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, kami mengalu-alukan kedatangan Universiti lain....
Pertandingan yang bermula dengan pendaftaran 17 haribulan 12 sehingga ke pentas akhir dengan ketibaan canselor @ Sultan Johor pada 22 haribulan.......
Apa yang bezanya pertandingan kali ini akak presure kerana pihak universiti harapkan kami ke pentas akhir. Inilah mereka masa kami tidak hebat mereka tidak pandang, masa kami dah naik barulah nak pandang....apa yang penting kami berdebat bukan sebab Universiti tetapi sebab kami minat berdebat, sebab itulah apabila kami ditindas tak dapat ke pertandingan arau debat kami tak kisah dan teruskan berdebat...Kali ini yang menariknya kami ada senior2 lepas support ,lectre debat baru ,kawan dia.....semua support, walaupun team mirul tak menang tapi pengalaman tuh penting.....
Kumpulan mirul sentiasa berubah-ubah dan kini tetap.....semua sama batch kemasukkan.....
eli, BG n me.....i love u allz, n tak lupa shasha as simpanan.....
Untuk makluman, kali ini pertandingan bercorakkan baru dimana usul diberi 30 minit sebelum pertandgn, sangat menakutkan......nasib baik lah masa latihan usulnya boleh dikaitkan sikit.... 

 This is my team debate bahasa melayu muda 1.....
 Perlawanan petama kami dengan usul "washington & Tehran: bagai buku bertemu ruas"
sangat susah
UTHM MUDA1 VS USM MUDA1
kami tewas as kerajaan dengan margin 5
time ni dah down...huhu
perlawanan ke-2 dengan usul "selat teberausemakin mengecil" lebih kurang macam ni la...
UTHM MUDA1 VS UPSI MUDA1
sedih kami tewas lagi dengan margin2
mereka bawakan usul perlambangan ni sebagai sistem pendidikan, kami sangkakan mereka akan bawa jambatan bengkok...huhu
perlawanan ke-3 dengan usul ""Green party berjaya tangani masalah politik malaysia"
UTHM MUDA1 vs UMP MUDA1
kami sekali lagi tewas dengan margin 2
satu hari ni semua tewas, mereka bawakan green party sebagai parti bebas di germen...
malam tuh semua berkumpul, Dr.Affendi dan senior debat yang lain support.....
keesokkan harinya kami ada 3 perlawanan dan menang semua....
Perlawanan ke empat "Blok Ekonomi mengancam Globalisasi" <
UTHM MUDA1 vs UMK MUDA1
Alhamdulillah kami mennag dengan Margin 6.....
dan mirul dapat pendebat terbaik...=)
perlawanan seterusnya denagn usul "MCDonalization" mengubah citra rasa rakyat malaysia"
UTHM MUDA1 vs  UTM MUDA2
Alhamdulillah kami menang lagi dengan margin 1
& perlawanan terakhir "Demi Myanmar, Asean Lebih Bermakna"
UTHM MUDA1 vs UNIZA MUDA 1
kami menang dengan margin 4
tetapi tak dapat ke suku akhir.....takpe....


 ini merupakan debat terakhir team junior tahun depan kenalah naikkan team senior....
tahniah team UTHM UTAMA 1 kerana berjaya ke pentas akhir walaupun kalah tapi mirul kira berjaya....
dengan usul akhir "2020:malaysiaku takkan menangis"


 This is my batch debate
Debat ni memang best, kemahiran berfikir, berkata-kata, mempertahankan pendirian, kerjasama kumpulan.....

2 comments:

Elixindora said...

terbaek ar gmbr mirul!~hik3,..seyes rajin fotoshop gmbr,..nak suma!~

my_rules said...

=) amek2~kenangn

Post a Comment

jAnGan Tau BacE Jee, Komen SekAli....

Rakan Persinggahan

clikck me