Wednesday, December 29, 2010

17 hadis tentang solat....

17 hadis tentang solat....

1. Rasulullah SAW bersabda: "Solat berjemaah itu lebih afdhal (baik) daripada solat bersendirian dengan 27 darjat." (HR Bukhari dan Muslim)

2. Rasulullah SAW bersabda: "Sesiapa yang solat berjemaah kemudian duduk berzikir hingga terbit matahari kemudian solat 2 rakaat (sunat dhuha) maka ia akan mendapat pahala haji dan umrah yang sempurna." (HR Tirmidzi)

3. Rasulullah SAW bersabda: "Sesiapa yang berjalan untuk solat fardhu maka pahalanya seperti orang yang mengerjakan haji dan jika ia berjalan untuk solat sunat maka pahalanya seperti orang yang mengerjakan umrah sunat." (HR At-Tabrani)

4. Rasulullah SAW bersabda: "2 rakaat solat sunat fajar itu pahalanya lebih baik daripada dunia seisinya." (HR Muslim & Tirmidzi)

5. Rasulullah SAW bersabda: "Sesiapa yang solat sunat sebelum Asar 4 rakaat maka Allah akan mengharamkan jasadnya dari api neraka." (HR At-Tabrani)

6. Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhnya apabila seseorang hamba berdiri untuk solat maka diletakkan semua dosa-dosanya di atas kepala dan kedua bahunya. Setiap kali ia rukuk atau sujud akan berjatuhanlah dosa-dosanya itu." (HR At-Tabrani)

7. Rasulullah SAW bersabda: "Sesiapa yang tetap mengerjakan solat sunat sebelumdan selepas zohor sebanyak 4 rakaat maka Allah akan mengharamkan dirinya dari api neraka." (HR Abu Daud & Tirmidzi)

8. Rasulullah SAW bersabda: "Sesiapa yang berwuduk dengan sempurna maka keluarlah dosa dari tubuhnya sehingga dari bawah kukunya juga." (HR Muslim)

9. Rasulullah SAW bersabda: "Malaikat akan berdoa untuk kamu selama kamu masih berada didalam masjid dan melakukan solat dan selama kamu tidak berhadas. Berkata Malaikat "Ya Allah, ampunilah dia dan turunkanlah rahmatMu kepadanya." (HR Bukhari)

10. Rasulullah SAW bersabda: "Sesiapa yang solat Isyak berjemaah maka bagaikan bangun (beribadah) malam dan (pada esok paginya) ia mengerjakan solat Subuh secara berjemaah juga maka (pahalanya) bagaikan bangun semalaman (penuh)." (HR Muslim & Ahmad)

11. Rasulullah SAW bersabda: "Apabila kamu rasa ada angin di dalam perutmu kemudian kamu ragu adakah ianya telah keluar atau belum, maka janganlah keluar dari solatmu sehingga jelas terdengar bunyi atau tercium baunya." (HR Muslim)

12. Rasulullah SAW bersabda: "Tidak takutkah orang yang mengangkat kepalanya sebelum imam (mengangkat kepalanya), kelak akan digantikan kepalanya dengan kepala keldai." (HR Muslim)

13. Rasullulah SAW bersabda: "Solat dengan bersiwak (mengosok gigi) lebih afdhal(baik) dari 70x solat tanpa siwak." (HR Zanjawaih & Hakim)

14. Rasullulah SAW bersabda: "Solat sunat atau fardhu dengan memakai serban menyamai 25x solat yang tidak memakai serban dan solat Jumaat dengan memakai serban menyamai 70x Jumaat tanpa memakai serban." (HR Ibn' Asakir)

15. Rasulullah SAW bersabda: "Malaikat sentiasa berdoa untuk kamu selama ia berada di tempat yang ia sembahyang padanya, selagi ia tidak berhadas." (HR Bukhari & Muslim)

16. Rasulullah SAW bersabda: "Apabila imam bangun dari rukuk serta membaca doa, maka hendaklah kamu membaca 'Allahuma Rabbana lakal hamdu' kerana sesiapa yang berkebetulan bacaannya dengan bacaan Malaikat, nescaya diampunkan dosanya yang telah lalu." (HR Bukhari & Muslim)

17. Rasulullah SAW bersabda: "Sesiapa yang berwuduk padahal ia masih ada wuduk, maka dicatat untuknya sepuluh hasanat." (HR Abu Daud)


reference:Saudara Saiful

Tuesday, December 28, 2010

The EnD oF My LifE


video 
This SonG as Introduce To rEader....
MenGimBau KemBali Tahun Ke-2 Sem PerTaMa,
KaTa SeoRanG HamBa Allah:
TerDeTik DihaTiku SebeLUm MemAsuKI Tahun Ke-2 SeM PerTama,
AdaKah Aku MaMpu MenJalani KehIduPan DI KoleJ KediAmAn ????
KerAna KalI ini Di TahUn Ke-2 Sem PerTama, Aku AkaN tInggaL bErseorAnGan 
kErana rAkan SekElas TinGGal Di rUmaH sewA, 
IbU BapA Pula cEndeRung UnTuk Ku tInggAl Di dAlaM,
& AkU tAk PanDai BerGauL....

KaLi iNi BayAk UjIan Untuk Ku,
PerLu BahAgiKan Masa UntUK DebaT,
Untuk JKK KoleJ seBagAi Biro KeRohAniaN,
& PelAjaRan...

Alhamdulillah, SeMuaNya BerJalAn dEngAn baIk,
AkU bErsyUkUr daPat seruMah DengAn keNaLaN bAru,
sEmuAnya Senior,
Abang Hafizul, Abang Thoha, Abang Fadli, Abang Pjee, dan Abang Anas...
seMuaNya Baik, baNYaK yaNg AkU BelAjAr daRi MereKa,
adaKalAnyA menjaDi PencEtus KepadA aKu BelAjar,
& Alhamdulillah result ok lAaa, PadA TahAp YaNg SeLamAt...

TiDak DiluPakAn Ajk SurAu 2010
YaNg TerLeBih SporTing.....KorAng MeMang BesT....
TeRimA kAsIh SeBab MeMbAntu MeNghidUpkan SuraU walaUpun pErtoloNgan
SekecIl zArah...

KENaLaN PenDebAt BarU,
KhaI, Shasha,sHida,Aten,Tasha, Sofia,Daus>>DEBAT DIRAJA2010
My Team Debat, BG, Eli, Kak Asfa n shasha, khai...
HopE LepAs Ni KitA puLa UkiR KejAyaAn...

BaNyak SukA dAn DukA diTemPuhI....
sAngT mencaBar & TerCabar...
SemoGa SeM depAn YanG bErMuLa MingGu DePaN baIk-Baik HenDakNYA, amin...
seBab Sem DepAn AkaN tinGGal DI pErWira,
BanYak SanGAt MasAlAh di MelewAr,
KenApaLAh mErEka Tak FahAm MasaLaH stuDent...

Monday, December 27, 2010

maksud warna

1 Merah
melambangkan kesan energi, kekuatan, hasrat, erotisme, keberanian, simbol dari api, pencapaian tujuan, darah, resiko, ketenaran, cinta, perjuangan, perhatian, perang, bahaya, kecepatan, panas, kekerasan. Warna ini dapat menyampaikan kecenderungan untuk menampilkan gambar dan teks secara lebih besar dan dekat. warna merah dapat mengganggu apabila digunakan pada ukuran yang besar. Merah cocok untuk tema yang menunjukkan keberanian seseorang. energi misal mobil, kendaraan bermotor, olahraga dan permainan
2. Putih
Menunjukkan kedamaian, Permohonan maaf, pencapaian diri, spiritualitas, kedewaan, keperawanan atau kesucian, kesederhanaan, kesempurnaan, kebersihan, cahaya, takbersalah, keamanan, persatuan. Warna putih sangat bagus untuk menampilkan atau menekankan warna lain serta memberi kesan kesederhanaan dan kebersihan.
3. Hitam
Melambangkan perlindungan, pengusiran, sesuatu yang negatif, mengikat, kekuatan, formalitas, misteri, kekayaan, ketakutan, kejahatan, ketidak bahagiaan, perasaan yang dalam, kesedihan, kemarahan, sesuatu yang melanggar (underground), modern music, harga diri, anti kemapanan.
Sangat tepat untuk menambahkan kesan misteri. latar belakang warna hitam dapat menampilkan perspektif dan kedalaman. Sangat bagus untuk menampilkan karya seni atau fotografi karena membantu penekanan pada warna-warna lain.
4. Biru
Memberikan kesan Komunikasi, Peruntungan yang baik, kebijakan, perlindungan, inspirasi spiritual, tenang, kelembutan, dinamis, air, laut, kreativitas, cinta, kedamaian, kepercayaan, loyalitas, kepandaian, panutan, kekuatan dari adlam, kesedihan, kestabilan, kepercayaan diri, kesadaran, pesan, ide, berbagi, idealisme, persahabatan dan harmoni, kasih sayang.
Warna ini memberi kesan tenang dan menekankan keinginan. Biru tidak meminta mata untuk memperhatikan. Obyek dan gambar biru pada dasarnya dapat menciptakan perasaan yang dingin dan tenang. Warna Biru juga dapat menampilkan kekuatan teknologi, kebersihan, udara, air dan kedalaman laut. Selain itu, jika digabungkan dengan warna merah dan kuning dapat memberikan kesan kepercayaan dan kesehatan.
5. Hijau
Menunjukkan warna bumi, penyembuhan fisik, kelimpahan, keajaiban, tanaman dan pohon, kesuburan, pertumbuhan, muda, kesuksesan materi, pembaharuan, daya tahan, keseimbangan, ketergantungan dan persahabatan. Dapat digunakan untuk relaksasi, menetralisir mata, memenangkan pikiran, merangsang kreatifitas.
6. Kuning
Merujuk pada matahari, ingatan, imajinasi logis, energi sosial, kerjasama, kebahagiaan, kegembiraan, kehangatan, loyalitas, tekanan mental, persepsi, pemahaman, kebijaksanaan, penghianatan, kecemburuan, penipuan, kelemahan, penakut, aksi, idealisme, optimisme, imajinasi, harapan, musim panas, filosofi, ketidak pastian, resah dan curiga.
Warna Kuning merangsang aktivitas mental dan menarik perhatian, Sangat efektif digunakan pada blogsite yang menekankan pada perasaan bahagia dan kekanakan.
7. Merah Muda
Warna Merah Muda menunjukkan simbol kasih sayang dan cinta, persahabatan, feminin, kepercayaan, niat baik, pengobatan emosi, damai, perasaan yang halus, perasaan yang manis dan indah.
8. Ungu
Menunjukkan pengaruh, pandangan ketiga, kekuatan spiritual, pengetahuan yang tersembunyi, aspirasi yang tinggi, kebangsawanan, upacara, misteri, pencerahan, telepati, empati, arogan, intuisi, kepercayaan yang dalam, ambisi, magic atau keajaiban, harga diri.
9. Orange
Menunjukkan kehangatan, antusiasme, persahabatan, pencapaian bisnis, karier, kesuksesan, kesehatan pikiran, keadilan, daya tahan, kegembiraan, gerak cepat, sesuatu yang tumbuh, ketertarikan, independensi. Pada Blog dapat meningkatkan aktifitas mental. Disamping itu warna Orange memberi kesan yang kuat pada elemen yang dianggap penting.
10. Coklat
Menunjukkan Persahabatan, kejadian yang khusus, bumi, pemikiran yang materialis, reliabilitas, kedamaian, produktivitas, praktis, kerja keras. Warna coklat sangat tidak menarik apabila digunakan tanpa tambahan gambar dan ornamen tertentu, coklat harus didukung ornament lain agar menarik.
11. Abu-abu
Mencerminkan keamanan, kepandaian, tenang dan serius, kesederhanaan, kedewasaaan, konservatif, praktis, kesedihan, bosan, profesional, kualitas, diam, tenang.
12. Emas
Mencerminkan prestis (kedudukan), kesehatan, keamanan, kegembiraan, kebijakan, arti, tujuan, pencarian kedalam hati, kekuatan mistis, ilmu pengetahuan, perasaan kagum, konsentrasi.(iFUL)


  • Putih = Kesucian
  • Hitam = Kemewahan
  • Kuning = Amaran
  • Biru = Kepimpinan
  • Purple = Royalty
  • Hijau = Alam semulajadi
  • Merah = Menarik perhatian

Friday, December 24, 2010

MY Last Debate Diraja2010 as Junior~=)

Debat Diraja2010 telah pun melabuhkan tirai....
Sebagai tuan rumah Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, kami mengalu-alukan kedatangan Universiti lain....
Pertandingan yang bermula dengan pendaftaran 17 haribulan 12 sehingga ke pentas akhir dengan ketibaan canselor @ Sultan Johor pada 22 haribulan.......
Apa yang bezanya pertandingan kali ini akak presure kerana pihak universiti harapkan kami ke pentas akhir. Inilah mereka masa kami tidak hebat mereka tidak pandang, masa kami dah naik barulah nak pandang....apa yang penting kami berdebat bukan sebab Universiti tetapi sebab kami minat berdebat, sebab itulah apabila kami ditindas tak dapat ke pertandingan arau debat kami tak kisah dan teruskan berdebat...Kali ini yang menariknya kami ada senior2 lepas support ,lectre debat baru ,kawan dia.....semua support, walaupun team mirul tak menang tapi pengalaman tuh penting.....
Kumpulan mirul sentiasa berubah-ubah dan kini tetap.....semua sama batch kemasukkan.....
eli, BG n me.....i love u allz, n tak lupa shasha as simpanan.....
Untuk makluman, kali ini pertandingan bercorakkan baru dimana usul diberi 30 minit sebelum pertandgn, sangat menakutkan......nasib baik lah masa latihan usulnya boleh dikaitkan sikit.... 

 This is my team debate bahasa melayu muda 1.....
 Perlawanan petama kami dengan usul "washington & Tehran: bagai buku bertemu ruas"
sangat susah
UTHM MUDA1 VS USM MUDA1
kami tewas as kerajaan dengan margin 5
time ni dah down...huhu
perlawanan ke-2 dengan usul "selat teberausemakin mengecil" lebih kurang macam ni la...
UTHM MUDA1 VS UPSI MUDA1
sedih kami tewas lagi dengan margin2
mereka bawakan usul perlambangan ni sebagai sistem pendidikan, kami sangkakan mereka akan bawa jambatan bengkok...huhu
perlawanan ke-3 dengan usul ""Green party berjaya tangani masalah politik malaysia"
UTHM MUDA1 vs UMP MUDA1
kami sekali lagi tewas dengan margin 2
satu hari ni semua tewas, mereka bawakan green party sebagai parti bebas di germen...
malam tuh semua berkumpul, Dr.Affendi dan senior debat yang lain support.....
keesokkan harinya kami ada 3 perlawanan dan menang semua....
Perlawanan ke empat "Blok Ekonomi mengancam Globalisasi" <
UTHM MUDA1 vs UMK MUDA1
Alhamdulillah kami mennag dengan Margin 6.....
dan mirul dapat pendebat terbaik...=)
perlawanan seterusnya denagn usul "MCDonalization" mengubah citra rasa rakyat malaysia"
UTHM MUDA1 vs  UTM MUDA2
Alhamdulillah kami menang lagi dengan margin 1
& perlawanan terakhir "Demi Myanmar, Asean Lebih Bermakna"
UTHM MUDA1 vs UNIZA MUDA 1
kami menang dengan margin 4
tetapi tak dapat ke suku akhir.....takpe....


 ini merupakan debat terakhir team junior tahun depan kenalah naikkan team senior....
tahniah team UTHM UTAMA 1 kerana berjaya ke pentas akhir walaupun kalah tapi mirul kira berjaya....
dengan usul akhir "2020:malaysiaku takkan menangis"


 This is my batch debate
Debat ni memang best, kemahiran berfikir, berkata-kata, mempertahankan pendirian, kerjasama kumpulan.....

Perkhidmatan Pengangkutan Yang Teruk

Assalamualaikum & Salam Sejahtera...

Akhirnya, hari ni dapat juga menulis blog dengan keadaan tenang.Terima Ksih Kepada Yang Sudi Mendengar Masalah Saya.
Masalah pengangkutan telah lama berlaku di Kolej Kediaman Melewar sejak zaman nenek moyang lagi. Hal ini kerana ada student yang dahulunya diploma menetap di kolej kediaman melewar dan kini degree kebetulan dapat kolej yang sama, katanya masalah pengangkutan ni dari dulu....
Adakah masalah ini tidak pernah diselesaikan, atau ada pihak yang buat tak tahu.
Sebenarnya masalah ini telah pun diajukan kepada Majlis Perwakilan Pelajar  didalam program hati ke hati yang tidak berapa dapat sambutan di melewar. Kata YDP saya ingat "jangan risau sem depan akan menggunakan perkhidmatan baru" jadi saya persoalkan jaminan beliau tidak berani.Baiklah saya terima, tetapi saya cukup terkejut apabila perkhidmatan di Kolej Kediaman Melewar tetap sama SIKUN JAYA, dimanakah perkhidmatan baru yang dijanjikan oleh YDP, manis mulut berbicara. Perkhidmatan pengangkutan di kolej lain semuanya berubah, begitu juga MELEWAR perkhidmatannya berubah iaitu dengan meletakkan perkhidmatan sikun jaya yang digunakan kolej lain kesemuanya di kolej kediaman melewar, adakah itu menyelesaikan masalah saya kira makin menambahkan masalah sehinggalah hari ini. Pernahkah pantauan dibuat???sangat sedih.....
apabila diajukan masalah ni sekali lagi, pengurus perkhidmatan itu tanya nombor flat kenderaan bermasalah, sedangkan saya lihat hari ini satu van tu adakalanya 2 pemandu. Bagi pendapat saya kami selaku pelajar melihat masalah berlaku maka kami buat aduan yang mencatat nombor flat dan melihat keadaan tersebut adalah MPP bahagian pengangkutan kalau semuanya kami yang buat serupa kami yang jadi MPP. lihatlah sehingga kini jadual pengangkutan masih tidak dapat. Saya menggunakan perkhidmatan pengangkutan ni boleh dikatakan selalu, sehingga kami JKK terpaksa mendesak HEP melalui pengetua dan akhirnya tukar kepada bas, itu pun masih bermasalah....
sehingga hari ini bukan sahaja masalah pengangkutan akhirnya kolej kami hendak tutup,..
selaku MPP mereka seharusnya membantah penutupan tersebut, tetapi akur pulak dengan keadaan tersebut, sangat mengecewakan.....banyak sangat kerja jahat, malas nk ambil port.........

Tuesday, December 7, 2010

BEST

Habis latihan bercakap...
Junior ajak enjoy tengok wayang...
first tak nak, disebabkan sebelum ni mereka enjoi tak join
ok follow je....
then teringat housemate tinggal sorang kat umah....
kesian lak....
alamak kawan perwira macam nak ikut mirul kalau g dia g....
sebab dia takut balik perwira sorang2.....
berbelah bahagi.....
ajak laa housemate abg fadzli....
pujuk2...ok
kite enjoi......
bukan selalu.....
cuma dalam masa yang sama nak rapat dgn housemate,
housemate semua dah rapat, cuma abg fadli je tak rapat sangat....
best,tapi mungkin abg fadli kekok kot campur dengan budak debat yg gile2...hehe
...
tengok citer hantu,...erm,
sebenarnya tak layan cerita hantu, dek kerana komedi nye pasal n dieorang dah ajak layan....
menyeramkan+kelakar....
tq
:::POSTING TENGAH MALAM MEREPEK SIKIT....

 

Wednesday, December 1, 2010

Peringatan~

‎"Manusia dapat menyanjung orang lain di dunia ini karena kemunafikannya, namun ia tidak akan pernah mendapatkan kesenangan di akhirat"....setuju, sangat setuju...

"Sesungguhnya orang-orang munafiq itu ditempatkan pada tingkatan neraka palin...g bawah dan kamu sekali-kali tidak akan mendapat seorangpun penolong bagi mereka."
(An-Nisa : 145)

"Mereka selalu ada dalam keraguan, sebab mereka tidak masuk pada golongan orang mukmin dan tidak pula golongan mereka ( orang kafir). Barang siapa yang disesatkan Allah maka kamu sekali-kali tidak akan mendapat jalan untuk memberi petunjuk baginya."
(An-Nisa : 143)

"Apabila dikatakan kepada mereka; marilah kamu (tunduk) kepada hukum yang Allah telah turunkan kepada rasul-Nya nescaya kamu lihat orang orang munafiq menghalangi manusia dengan sekuat-kuatnya dari mendekati kamu."
(An-Nisa : 61)

"Dan apabila dikatakan kepada mereka: Berimanlah kamu sebagaimana orang-orang itu telah beriman. Mereka menjawab: Patutkah kami ini beriman sebagaimana berimannya orang-orang bodoh itu? Ketahuilah! Sesungguhnya merekalah orang-orang yang bodoh, tetapi mereka tidak mengetahui (hakikat yang sebenarnya).
Dan apabila mereka bertemu dengan orang-orang yang beriman, mereka berkata: Kami telah beriman dan manakala mereka kembali kepada syaitan-syaitan mereka, mereka berkata pula: Sesungguhnya kami tetap bersama kamu, sebenarnya kami hanya memperolok-olok (akan orang-orang yang beriman).
Allah (membalas) memperolok-olok dan membiarkan mereka meraba-raba dalam kesesatan mereka (yang melampaui batas itu)."
(Al-Baqarah : 13-15 ).

"Dan apabila engkau melihat mereka, engkau tertarik hati kepada tubuh badan mereka (dan kelalukannya) dan apabila mereka berkata-kata, engkau juga (tertarik hati) mendengar tutur katanya (kerana manis dan fasih. Dalam pada itu) mereka adalah seperti batang-batang kayu yang tersandar (tidak terpakai kerana tidak ada padanya kekuatan yang dikehendaki). Mereka (kerana merasai bersalah, sentiasa dalam keadaan cemas sehingga) menyangka tiap-tiap jeritan (atau riuh rendah yang mereka dengar) adalah untuk membahayakan mereka. Mereka itulah musuh yang sebenar-benarnya maka berjaga-jagalah engkau terhadap mereka. Semoga Allah membinasa dan menyingkirkan mereka dari rahmatNya. (Pelik sungguh!) Bagaimana mereka dipalingkan (oleh hawa nafsunya dari kebenaran)?"
(Munafiqun : 4)

"Sesungguhnya Allah akan mengumpulkan mereka (orang-orang kafir dan orang-orang munafik) di neraka Jahannam."
(An-Nisa : 140)

"Sesungguhnya orang-orang munafik itu ditempatkan pada tingkatan yang terkebawah sekali dari (lapisan-lapisan dalam) Neraka dan engkau tidak sekali-kali akan mendapat sesiapa pun yang boleh menolong mereka."
(An-Nisa : 145).

"Wahai Nabi! Berjihadlah (menentang) orang-orang kafir dan orang-orang munafiq, serta bertindak keras terhadap mereka dan (sebenarnya) tempat mereka ialah Neraka Jahannam dan itulah seburuk-buruk tempat kembali."
(At-Tahrim : 9)

"Sesungguhnya orang munafik itu hendak menipu Allah, tetapi Allah lah yang menipu mereka. Apabila mereka berdiri untuk solat mereka lakukan dengan malas. Mereka bermaksud riak (ingin dipuji) di hadapan manusia. Dan mereka tidak mengingat Allah kecuali sedikit"
(An-Nisa' 142)

Ya Allah ku mohon perlindungan...hindari & jauhkan la kami
dr menjadi golongan munafik,
dr hasutan, fitnah & pengaruh gologan munafik...
Amin Ya Allah...

Rakan Persinggahan

clikck me